"50 maailma kõige ohtlikumat ettevõte"

Allikas: Vikipeedia

Autorid[muuda | muuda lähteteksti]

Raamat "50 maailma kõige ohtlikumat ettevõte" on kirjutatud uurivate ajakirjanike poolt. Raamat ilmus 2021. aastal ja on saanud positiivse vastukaja nii lugejatelt kui ka kriitikutelt. Autorid on kogenud finantsajakirjanikud, kes käsitlevad 50 ettevõtet, mis moodustavad suure osa globaalsetest turujõududest ja määravad suuresti, millises maailmas me elame. Üks autoritest on Helsingin Sanomati ajakirjanik, kes kajastab rahvusvahelisi ja kodumaiseid äriuudiseid, keskendudes suurimatele korporatsioonidele ja IT-tööstusele. Teine autoritest on töötanud finantsajakirjanikuna üle 30 aasta, alustades päevalehest Helsingin Sanomat ja lõpetades uuriva reporterina Soome Rahvusringhäälingus YLE.

Sisu lühikokkuvõte[muuda | muuda lähteteksti]

Põhjalik uurimus, mis heidab valgust suurkorporatsioonidele, mis mõjutavad demokraatia alustalasid, destabiliseerivad institutsioone ja määravad keskkonna seisundi. Raamat pakub üllatavaid perspektiive maailma kõige olulisematele ja ohtlikematele ettevõtetele, alates vähemtuntud hiiglastest kuni suurte nimedeni nagu Google ja Amazon, ning üllatavateni nagu Ikea ja Disney. Iga peatükk kirjeldab ettevõtte ajalugu, ärimudelit ja omanikperekondi. Raamat uurib, kuidas need ärihiiglased kontrollivad tehnoloogiat ja meie andmeid, mis annab neile võimu maailma üle. Autorid toovad esile, et tänapäeval on võtmepositsioonil mitte riigid, vaid suurenevad suurfirmad, mis määravad, millises maailmas me elame. Teos on kriitiline ja valgustav, tuues lagedale ka mõned varjatud tõed suurfirmade kohta.

„Tulevikku ei määrata valimistel, parlamentide istungitel ega rahvusvahelistel foorumitel, vaid ärigigantide telgitagustes.“