Arutelu:Keskpank

Lehekülje sisu ei toetata teistes keeltes.
Allikas: Vikipeedia

Näiteks selle lause pärast panin malli:

Keskpanga olulisimaks eesmärgiks on hinnastabiilsuse kindlustamise eesmärgi seadmise läbi rahvusliku valuuta stabiilse väärtuse garanteerimine.

--Epp 30. september 2008, kell 12:12 (UTC)

Pealegi ei puuduta see minu meelest meie keskpanka. Andres 30. september 2008, kell 13:32 (UTC)
Rääkige, kes siis teie meelest meil sularaha emiteerib, reserve kehtestab jne ehk garanteerib krooni stabiilsuse? --Oktav 30. september 2008, kell 19:54 (UTC)
Jah, aga Eesti suhteliselt kõrge inflatsioon ei tee ju krooni ebastabiilseks. Võimalik, et ma saan asjast valesti aru.
Aga mida teeb näiteks Soome keskpank? Andres 30. september 2008, kell 20:09 (UTC)
Igatahes on selle lause sõnastus segane. Andres 30. september 2008, kell 20:09 (UTC)
Ma ei tea, kas on mõtet nüüd lahti kirjutada, mida erinevate riikide keskpangad teevad, neid on peaaegu sama palju kui riike. Üldjuhul tegelevad nad rahapoliitikaga. Aga Soome keskpanga tegevusest räägib näiteks see artikkel fi:Suomen Pankki --Oktav 30. september 2008, kell 22:05 (UTC)
Kui siin on midagi öeldud keskpanga kui niisuguse kohta, siis peab see kehtima kõikide pankade kohta. Praegu see nii ei ole. Andres 30. september 2008, kell 22:36 (UTC)
Lugesin üle ja ei leidnud esimesest lõigust ühtegi lauset, mis kõikide keskpankade kohta ei kehtiks. Võib-olla tooksid näite? PS! Miks on 2 toimetamisesilti? Mis vahe neil on? Ja üldine küsimus: Kas vikipeedia peab suutma selgitada asju nii, et põhiharidusega inimene aru saab või enam? --Oktav 1. oktoober 2008, kell 07:00 (UTC)
Aga teises lõigus on mainitud raha emiteerimist, mis kõikide pankade kohta ei kehti.
Minu meelest ei ole sellest artiklist võimalik aru saada sellel, kes neid asju juba ei tea. Esitus on sisuliselt segane ja kohati (väljatoodud lauses) väga halva keelega ja ühtlasi sisuliselt segane, Just sellepärast ongi kaks toimetamismärget. Andres 1. oktoober 2008, kell 07:35 (UTC)

USA Federal Reserve ei ole ainult riigi omandis - en:Federal Reserve System, seega võib arvata, et ka mujal leidub erapanku, mis täidavad keskpanga rolli. suwa 1. oktoober 2008, kell 07:11 (UTC)

Sa lugesid selle jutu ikka lõpuni? Erapank, ära aja naerma! Millisele firmale siis nagu enamusaktsiad kuuluvad. --Oktav 4. oktoober 2008, kell 21:45 (UTC)

Vana on üle kirjutatud, vaadake palun üle. Minu meelest kekpank ei ole alati avalik-õiguslik ka, põhiseaduslik võib-olla ka mitte. Andres (arutelu) 20. veebruar 2014, kell 16:21 (EET)[vasta]


Oma ülesannete täitmiseks peab keskpank olema valitsusest sõltumatu. See on võimalik vaid sel juhul, kui keskpank pole valitsuse pank ega rahakott, sest valitsusel võib tekkida kiusatus oma kulutuste katteks raha juurde trükkida. See aga hoogustaks hinnatõusu ehk inflatsiooni, mille ohjes hoidmine on keskpanga peamine ülesanne. Jah, paljudes riikides keskpank on valitsusest sõltumatu nagu Eestis. Kuid aga see ei ole kohustuslik tingimus ning sõltumatu keskpanga töötajatel võib tekkida kiusatus korraldada omavoli kuna kriminaalvastutus täiesti puudub. Tuleb kirjutada, et Eestis keskpank on valitsusest sõltumatu, aga mitte peab olema sõltumatu. 84.50.204.139 2. november 2015, kell 22:22 (EET)[vasta]

olen nõus. kuna artikkel on yldmõistest, tuleks kuidagi katta ka Hiina RV keskpanka jms keskpanku, mis on valitsusest või isegi yhest parteist sõltuvad. tsiteeritud lõik kajastab läänemaailmas (või kuidas seda piiritleda? EL + USA + veel OECD liikmeid?) yldiselt kehtivat konsensust. yks oleks lahendus oleks kirjutada lahku alajaotused keskpangandusest euroalal, yksikutes omaenda sõltumatu rahapoliitikaga riikides, varem ajaloos jne. ja siis leida artikli algusse see yhine pind, mis neid kõiki yhendab. igasugu erisusi on: näiteks euroalal on keskpankade systeemil yks mandaat (hinnastabiilsuse tagamine), USAs peavad töötuse taset ka jälgima. -- Ohpuu (arutelu) 3. november 2015, kell 09:47 (EET)[vasta]