Mine sisu juurde

Arutelu:Maadlus 1896. aasta suveolümpiamängudel

Lehekülje sisu ei toetata teistes keeltes.
Allikas: Vikipeedia

Kas see "Panathenaikoni staadion" on eesti keeles õige? Kui ma õigesti aru saan, siis see staadion rajati kunagise panatenaiade staadioni kohale. Andres 16:29, 6 Feb 2005 (UTC)~

Võib olla ka, et tuleb öelda mitte "panatenaiad", vaid "panatenaia". Andres 16:32, 6 Feb 2005 (UTC)
Staadioni ametlik nimi. 'Pan' tähendab üle-, nii et üleateenaline või kogu Ateena staadion. Taivo 17:49, 6 Feb 2005 (UTC)
Staadioni nimi on kreeka keeles Παναθηναικό Στάδιο. N-i siin üldse lõpus ei ole. Pealegi kui see on omadussõna, siis pole ju loogiline panna seda omastavasse käändesse. Võib-olla küll, et see tähendab 'üleateenaline'. Aga kas see ei või tähendada 'panatenaiade': antiikajal peeti seal panatenaiasid. Andres 18:13, 6 Feb 2005 (UTC)
Mul on raske seda uskuda. Antiikne panatenaia oli ju samuti üleateenaline pidustus. Kreeka keelt ma ei oska, nii et kui sa väga kindel oled, võid n-i lõpust maha võtta, aga minu meelest kirjutavad kõik n-i lõppu. Ma pole ka selles kindel, et see omadussõna on. Taivo 18:46, 6 Feb 2005 (UTC)
Ma vaatasin vahepeal ühte sõnaraamatut. Seal oli küll nii, et παναθηναϊκός tähendab 'üleateenaline', ja kui tahetakse öelda 'panatenaiade', siis öeldakse των Παναθήναιων . See on muidugi tõsi, et "panatenaiad" on algselt sama tähendusega.
Παναθηναικό Στάδιο on 'Üleateenaline Staadion'. Tegemist on omadussõna kesksoovormiga.
Nüüd leidsin, et tõesti on ka rööpnimi, millel on n lõpus ja mida kasutatakse sagedamini. Nähtavasti on asi selles, et tol ajal kasutati arhailisemat keelt. Peale selle, sama nimetust, olgu siis n-iga või ilma, kasutatakse ka antiikaegse staadioni kohta, kus peeti panatenaiade spordivõistlusi. Nii et see staadion just nagu taastati.
Nüüd aga, seda nime peaks kirjutama "Panathinaiko(n)" või "Panathinaikó(n)". Andres 19:17, 6 Feb 2005 (UTC)
Võib-olla ka, et võib omastavat käänet kasutada.
Seda staadioni tuntakse veel Kallimarmaro nime all ja vana marmorstaadioni nime all. Andres 19:27, 6 Feb 2005 (UTC)
Inglise viki artikkel selle kohta on en:Panathinaiko Stadium. Andres 19:31, 6 Feb 2005 (UTC)
Kokkuvõtteks sellele pikale jutule ja uurimisele teen ettepaneku panna artikli pealkirjaks "Panathinaikó staadion". Andres 20:03, 6 Feb 2005 (UTC)
Olgu pealegi. Taivo 20:22, 6 Feb 2005 (UTC)