Arutelu:Muinasmaakond

Lehekülje sisu ei toetata teistes keeltes.
Allikas: Vikipeedia

Märkus: erinevalt mõistest "kihelkond" (kiligunda), mõiste "maakond" ürikutes ei esine, Läti Henrikul vastab maakonnale üldjuhul mõiste provincia või terra.

Jutt ei ole nähtavasti mõistest, vaid sõnast. Andres 23. oktoober 2009, kell 15:25 (UTC)

Esineb ümbernimetamisi, kus Sackala nimi kaob olematusse, muutudes kord Tõeliseks Eestiks (Estonia Propria) või osaks Jerwiast, Ugaunia saab nimeks Odenpoa või Oldenpoa, osa Wegelest muutub Kikeriaks. Kõlab kuidagi kahtlaselt.


Võtsin selle välja, viidet pole ja jutt tundub lihtsalt isikliku arvamisena:

"Henriku Liivimaa kroonikas vastab maakonnale üldjuhul mõiste provincia või terra, mis eesti keeles on lihtsalt "maa": Virumaa, Saaremaa jne.
Taani hindamisraamatus on esitatud üksnes "maade" loetelu:
  • In Wironia V Kiligunde,
  • Jerwia III Kiligunde,
  • Wegele vna Kiligunda,
  • Möge vna Kiligunda,
  • Norumegunde vna Kiligunda,
  • Alempos vna Kiligunda,
  • In Reuælæ III Kiligunde,
  • In harrien III Kiligunde,
  • In Osilia IIII Kiligunde,
  • In Rotelewich VII Kiligunde.
Nimistust on jäänud välja Henriku Liivimaa kroonikas mainitud Ugaunia ja Sackala.
Rootsiaegsetel kaartidel esineb järeltäpsustus -land, -landia (Wirlandia jne), mis sisuliselt tähendab ikkagi maad. Esineb ümbernimetamisi, kus Sackala nimi kaob olematusse, muutudes kord Tõeliseks Eestiks (Estonia Propria) või osaks Jerwiast, Ugaunia saab nimeks Odenpoa või Oldenpoa, osa Wegelest muutub Kikeriaks.
Vastandina hüpoteetilisele maakonnale esinevad muistsed kiligundad-kihlakunnad ja kylaegundad-külakunnad kindlate ja selgepiiriliste haldus- ja maakorraldusüksustena nii Liivimaa kroonikas kui Taani hindamisraamatus.
Ent rahvusromantismi ajastul sündis meelevaldne oletus Muinas-Eesti maakonnast kui sellesse kuuluvate kihelkondade liidust (Revælæ, Osilia jt), kusjuures ühe kihelkonnaga maad (Alempois, Nourmegunde jt) loeti kihelkondadeks, mis maakonda ei kuulunud või maakonnaga ei liitunud. Taoline oletus kuulub luule valdkonda, mis ei sega sel õpikust õpikusse ja teatmikust teatmikusse rännata ja ajaloolise tõena esineda."

Minnekon (arutelu) 18. september 2014, kell 16:06 (EEST)[vasta]

Kas kogu see jutt on vaieldav? Andres (arutelu) 19. september 2014, kell 22:18 (EEST)[vasta]
Selle lõigu mõtet, et muinasmaakonnad ei erinenud kindlate ja selgepiiriliste haldus- ja maakorraldusüksustena, on ajaloolased väljendanud ja lisasin selle koos viitega alapeatükki Baltikumi muinasmaakondadest. Kuidas Taani hindamisraamat ja eriti rootsiagsed kaardid seda ideed toetavad, jääb selle lõigu põhjal arusaamatuks. Samas hindamisraamatu väljavõte ja kaartide kirjeldus sobiks Eesti maakondade arengut vms tutvustavatesse kohtadesse, aga ma ei näe siin ega artiklis Eesti maakonnad sellist kohta, kuhu neid nö toorel kujul, ilma asjaliku kommentaarita panna.
Ühele siinsele faktile (et sõna terra on Läti Henrik maakonna tähenduses kasutanud) siiski leidsin kinnituse ja lisasin tagasi teksti.Minnekon (arutelu) 22. september 2014, kell 18:56 (EEST)[vasta]

Saaremaa on vale link. On Saaremaa (maakond), aga seal muinasmaakonnast ei räägita. Andres (arutelu) 31. august 2015, kell 23:16 (EEST)[vasta]


Tõstan ühes sisuga siia ka eelnevad seotud kommentaarid lehelt Arutelu:Maakond. Pikne 10. aprill 2020, kell 18:47 (EEST)[vasta]