Arutelu:Pinnavorm

Lehekülje sisu ei toetata teistes keeltes.
Allikas: Vikipeedia

Reljeefi on defineeritud pinnavormi mõiste abil, pinnavormi jälle reljeefi mõiste kaudu. Andres 17. jaanuar 2009, kell 19:06 (UTC)


Liigestustihedus ja liigestussügavus peaksid olema eraldi artiklid. Andres 30. jaanuar 2009, kell 10:03 (UTC)


Võtsin selle praegu välja, sest allpool on pikemalt tekketegureist. Kui tulevad artiklid skulptuursest ja struktuurilisest pinnavormist, siis saab tagasi panna. Praegu tekitab see ainult segadust. Siim 30. jaanuar 2009, kell 10:22 (UTC)

Pinnavorme saab liigitada ka nende tekkeviisi ehk geneesi alusel:


Kuju järgi jaotatakse positiivseiks, neutraalseiks ja negatiivseiks pinnavormideks.

Mis asi on neutraalne pinnavorm? Viide on Väikesele entsüklopeediale, kuid mul pole teda käepärast. Äkki keegi vaatab sealt, mida selle all silmas peetakse. Siim 28. veebruar 2009, kell 21:03 (UTC)

ENE-s on neutraalse pinnavormi näitena toodud tasandik. Andres 28. veebruar 2009, kell 22:07 (UTC)
Seda ma arvasingi. Minu meelest on see loogikavastane termin. Pinnavorm on ainult siis pinnavorm, kui teda saab eristada külgnevaist pinnavormidest. Kui positiivne pinnavorm on ümbritsevast kõrgem ja negatiivne on madalam, siis neutraalne on... Ilmselt siis sama kõrgel. Aga kuidas teda siis eristatakse? Kus on neutraalse pinnavormi piir, kui ta on sama kõrgel ümbritsevate pinnavormide suhtes. Ma saan aru küll, et võib tekkida tahtmine tasandikku neutraalseks pinnavormiks nimetada, aga see asi pole hästi läbi mõeldud. Aga kui ENE/EE seda kasutab, siis tuleb vist alistuda. Muidugi võib ka kirjutada, et Eesti Entsüklopeedia eristab positiivse ja negatiivse kõrval ka neutraalset pinnavormi. Siim 28. veebruar 2009, kell 22:20 (UTC)
Need mõisted ei ole seal defineeritud. Aga Sinu definitsioonist ma ka hästi aru ei saa. Kas pinnavorm tervikuna peab olema madalamal või kõrgemal kõigist naaberpinnavormidest koos võetuna? Üldjuhul see ju nii ei ole. Või kas pinnavormi piir peab jooksma kuidagi nii, et piir on alati kaldega? Kas sel juhul võib pinnavorm üldjuhul olla korraga positiivne ja negatiivne? Andres 28. veebruar 2009, kell 22:58 (UTC)
Positiivse ja negatiivse pinnavormi definitsioonid ei ole minu välja mõeldud. Esimesele küsimusele on vastus eitav. Teisele küsimusele minu meelest samuti ei. Kolmanda küsimusele on vastus ilmselt jah. Positiivne pinnavorm võib olla näiteks negatiivse pinnavormi osa. Siim 28. veebruar 2009, kell 23:10 (UTC)
Kirjuta siis asjast täpsemalt, nii nagu see autoriteetsetes allikates kirjas on. Mulle jääb asi praegu ikkagi segaseks. Andres 28. veebruar 2009, kell 23:52 (UTC)

Kas näiteks vihmauure erineb ümbritsevast alast siseehituse poolest? Andres 2. aprill 2010, kell 14:15 (EEST)[vasta]


Arvan, et siin on mõeldud geograafilist mandrit. Andres 1. mai 2010, kell 09:27 (EEST)[vasta]