Arutelu:Radar

Lehekülje sisu ei toetata teistes keeltes.
Allikas: Vikipeedia

Artikkel on pinnapealne, keelekasutus on politiseeritud. Pole mingi saladus, et radaritehnoloogia on leiutatud Saksamaal, ent miskipärast on tänases anglo-ameerika inforuumis tavaks sakslaste rolli igati pisendada - artiklist jääb mulje, justkui radari oleksid leiutanud "võidukad liitlased".

Kogu see lõik (kui erapoolik) peab siit kaduma: "Teise maailmasõja ajal olid radarid tugeva kaitsesüsteemi tähtsaks osaks Saksa Luftwaffe pommituslennukite rünnakute vastu. (*tugeva* kaitsesüsteemi *tähtis* osa, see on ajupesu /poliitilised hinnangud/, mitte tehniline informatsioon.) Sõja lõpus kasutati ka mobiilseid lennukitele paigutatud radareid, mis tegi lõpu Saksa allveelaevade laiutamisele Atlandi ookeani vetes. (*laiutamine* on emotsionaalne ja poolt valiv epiteet). Säärane sõnakasutus: "...mis tegi lõpu Saksa allveelaevade laiutamisele" on politiseeritud ning otseselt ülbe, ühtlasi ebasõjanduslik ja ebatehniline. Proovime, kuidas kõlab: "meie kangelasliku kodumaa võitmatud allveelaevad *laiutavad* kartmatult vastase sadamates"... Kas tuli nõuka poliitpropp meelde?

Teine põhjus eemaldamiseks: sest on tõsi ka vastupidine, radarid olid saksa armee kaitsesüsteemi tähtsaks osaks Suurbritannia jt liitlaste pommituslennukite rünnakute vastu. Veel üks tasakaalustamatuse näide: ka sakslastel oli olemas lennukitele paigutatud radarite tehnoloogia.

Keegi võiks artiklile lisada radaritehnoloogia tõese (poliitiliselt kallutamata) ajaloo, eelistamata sõjas võitnud poolt ning ühtlasi võiks kõrvaldada artiklist poliitkorrektsed hüüatused. Kui seda ei tehta, on üheks võimalikuks valikuks see artikkel NPOV dispuudi alla panna.

Muud pisipuudused: sõna "süsteem" tähendus radaritehnoloogias on aja jooksul muutunud. Kui alul tähendas mingit süsteemi radar teatud tooteperekonda kuulumist, siis aja jooksul on hakatud rääkima omavahel ühendatud radaritest kui kaitsesüsteemist. See nüanss vajaks arvestamist - artiklist praegu ei selgu, kummas tähenduses sõna *süsteem* kasutatakse.

Markantseimate näidete loetelust on (kahtlustan, poliitilistel põhjustel) puudu ka vene Duga (Woodpecker).

Kontekstinihke näide: " Radari- ja elektroonilise luure keskuses on ..." Kas on mõeldud idanaabrite Suursaare keskust, millest jutt eelmises lõigus või millist keskust? Kui jah, siis võiks nii öeldagi, mitte nimetada keskust ühes lauses ühe nimega ja juba järgmises lauses teisega.

--2001:7D0:4C83:A902:54E8:82F8:68C7:DEF5 1. aprill 2018, kell 11:03 (EEST)[vasta]

Õhuseire radarisüsteem[muuda lähteteksti]

Märksõna õhuseireradar suunab siia. Meil on ka link õhuseire radarisüsteem--Estopedist1 (arutelu) 12. märts 2019, kell 16:07 (EET)[vasta]