Diseases Database

Allikas: Vikipeedia

Diseases Database (haiguste andmebaas) on internetipõhine meditsiiniteemaline andmebaas, mis annab teavet haigusseisundite, sümptomite ja ravimite vaheliste seoste kohta. Andmebaasi haldab Londonis asuv Medical Object Oriented Software Enterprises Ltd.[1].

Veebisaidi eesmärk on „haridus, taustalugemine ja üldine huvi“, sihtrühmaks „arstid, teised kliinilised tervishoiutöötajad ja nende elukutsete üliõpilased“. Saidi toimetajaks on määratud Malcolm H Duncan, kes on Ühendkuningriigi kvalifitseeritud arst[2].

Organisatsioon[muuda | muuda lähteteksti]

Haiguste andmebaas põhineb umbes 8500 mõistel, mida nimetatakse „objektideks“ ja mis on seotud inimmeditsiiniga, sealhulgas haigused, ravimid, sümptomid, füüsilised tunnused ja ebanormaalsed laboratoorsed tulemused[3].

Andmebaasis modelleeritakse kolm metaandmete kogumit, et siduda elemendid nii omavahel kui ka väliste teabeallikatega. [vajab viidet]

  1. Objektidele on omistatud erinevaid seoseid, nt 2. tüüpi diabeet on märgitud „südame isheemiatõve riskiteguriks“. Formaalsemalt kasutatakse andmebaasis olem-omadus-väärtus mudelit, kus objektid täidavad nii olemi- kui ka väärtuspesasid. Seoseid võib lugeda mõlemas suunas, nt väitele „müokardiinfarkt {võib põhjustada} valu rinnus“ vastab „valu rinnus {võib olla põhjustatud} müokardiinfarktist“. Sellised seosed koonduvad andmebaasis ja võimaldavad otsida nimekirju - nt loetelu objektidest, mis võivad põhjustada valu rinnus, ja loetelu objektidest, mida võib põhjustada müokardiinfarkt.
  2. Enamiku teemade juurde on määratud teemakohased hüperlingid veebiressurssidele, mille hulka kuuluvad Online Mendelian Inheritance in Man, eMedicine ja Vikipeedia.
  3. Enamik kirjeid on kaardistatud mõistetele ühtses meditsiinikeele süsteemis (UMLS). UMLS-i lingid võimaldavad enamiku andmebaasi objektide puhul kuvada lühikesed tekstimääratlused või MeSH (Medical Subject Heading) valdkonna märkusi.

UMLS-kaart võimaldab ka linke teistesse meditsiinilistesse klassifikaatoritesse ja terminoloogiatesse, nt ICD-9 (Rahvusvaheline Haiguste Klassifikatsioon) ja SNOMED (Meditsiini Süstematiseeritud Nomenklatuur)

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Diseases Database Source Information". Unified Medical Language System. U.S. National Library of Medicine. 23 November 2010.
  2. "Funding, licensing and sponsorship". Diseases Database. 28 Märts 2016.
  3. "Diseases Database metrics". Diseases Database. 12 September 2015.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]