Matthias Ecke

Allikas: Vikipeedia

Matthias Ecke (sündinud 12. aprillil 1983 Meeranes) on Saksamaa poliitik, ta on Saksamaa Sotsiaaldemokraatliku Partei liige. Ta on aastast 2022 Euroopa Parlamendi liige.

Ta kasvas üles oma kodulinnas Meeranes. Ta õppis Leipzigi ülikoolis ja Praha Karli ülikoolis politoloogiat, majandust ja ajakirjandust ning lõpetas õpingud aastal 2009 magistritööga Euroopa Liidu tööhõivepoliitikast. Aastal 2021 lõpetas ta osalise koormusega teise astme avaliku halduse magistrantuuri Berliini Hertie kool'is lõputööga EL-i ülesehitusfondist.

Ta on SSDP liige. Aastatel 2011–2013 oli ta Jusose (Sotsiaaldemokraatliku Partei noorsoo organisatsiooni) föderaalesimehe asetäitja. Aastal 2016 sai ta SSDP Dresdeni tegevjuhtkonna ja juhatuse liikmeks ning tegutses seal aastani 2022. Aastast 2020 on ta SSDP Saksimaa esindaja Euroopas. Ta kandideeris 2019. aasta Euroopa Parlamendi valimistel Constanze Krehli asenduskandidaadina. Pärast seda, kui naine oma mandaadist loobus, siirdus ta 3. oktoobril 2022 Euroopa Parlamenti. Ta hoolitseb Euroopa Parlamendis SSDP nimekirjas Saksimaa ja Tüüringi liidumaa eest.

Euroopa Parlamendis on ta regionaalarengukomisjoni liige ning tööstuse, teadusuuringute ja energeetikakomisjoni asetäitja.

2024. aasta 3. mai õhtul Dresden-Striesenis 2024. aasta Euroopa Parlamendi valimiste plakateid postitades ründasid Ecket neli meest ja vigastasid teda tõsiselt näkku. Ta pidi läbima operatsiooni. Riigi julgeolekuamet võttis uurimise üle, sest võib oletada, et kuritegu oli poliitiliselt motiveeritud. Paljud Saksa poliitikud mõistavad rünnaku hukka; Kantsler Olaf Scholz rääkis "ohust demokraatiale".

5. mail 2024 andis end üles politseile 17-aastane noormees ja ütles, et tema oli see, kes Ecke maha ajas. Saksimaa liidumaa kriminaalpolitsei büroo andmetel on kõik kahtlusalused 17-20-aastased. Saksimaa siseminister Armin Schuster kutsus kõiki kurjategijaid end üles andma.

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Matthias Ecke on abielu ja kahe tütre isa ning ta elab Dresdenis.