Mestwin I

Allikas: Vikipeedia
Hermann Hahn maal "Mestwin I" umbes 1620. aastast
Mestvinus dux Pomeraniae pitser

Mestwin I (poola: Mściwoj I gdański või Mszczuj I, kašuubi: Mscëwòj I; umbes 1160 – 1./2. mai 1219 või 1220) oli Pomereelia vürst (princeps Pomoranorum) umbes 1205. aastast kuni oma surmani.

Mestwin oli Samboriidide dünastia liige, hertsog Sobiesław I poeg ja Sambor I noorem vend, kellele ta Pomereelias järgnes. Oliwa kloostri tahvlitel on tema kohta kirjutatud pacificus ("Rahumeelne").

Kui Mestwin I, dei gracia princeps in Gdanzk, asutas ta nunnakloostri (arvatavasti premonstraatlaste Żukowo klooster), Białogarda kastellaania piiril Pommeri Schlawe ja Stolpi maadega Łeba jõel ning mitu küla Radunia ja Słupia jõe vahel. Pärast seda, kui Taani kuningas Valdemar II vallutas ristisõjas preislaste vastu Läänemere lõunaranniku koos Gdanzkiga, pidi hertsog Mestwin 1210. aastal nõustuma Taani ülemvõimuga, kuid suutis järgmisel aastal end taas vabaks võidelda.

Ta oli abielus Swinisławaga (suri 1240), võib-olla Poola ülemhertsogi Mieszko III Stary tütrega, varem viidatud ka Pommeri hertsogi Ratibor I tütrele. Nad said kaheksa last:

  1. Mirosława
  2. Świętopełk II
  3. (kahtlane) Jadwiga
  4. Witosława
  5. Warcisław
  6. Sambor II
  7. Ratibor
  8. Milosława

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]