Portaal:Biograafiad

Allikas: Vikipeedia
Pildid, videod ja helifailid CommonsisLaadi uut sisu

Esiletõstetud artikkel

Albert Kivikas 1930. aastatel
Albert Kivikas 1930. aastatel

Albert Kivikas (18. jaanuar 1898 Suure-Jaani19. mai 1978 Lund) oli eesti kirjanik ja ajakirjanik, kes on tänapäeval tuntud eelkõige Vabadussõja-teemalise romaani "Nimed marmortahvlil" autorina.

Kirjanduslikke katsetusi alustas Albert Kivikas luuletuste kirjutamisega, mida ta avaldas Andres Kamseni kaubanduskooli ajakirjas Lõõmav Tungal. Suure ajakirjanduse veergudel debüteeris ta sonetiga "Kevadine külm", mis ilmus pseudonüümi A. Pedajas all 30. märtsil 1916 ajalehes Sakala. 17. juunil 1916 ilmus ajalehes Sakala ka Kivikase esimene proosakatsetus – veste "Vanad ja noored", mille ta avaldas samuti A. Pedajase nime all.

Tartu kommertskooli päevil tegi Kivikas aktiivselt kaastööd kooli ajakirjale Muusa. Aastal 1918 avaldas ajaleht Postimees tema esimese novelli "Lembit", mille Kivikas oli kirjutanud 1917. aastal ja mille teemaks oli eestlaste muistne vabadusvõitlus. Ajalehe toimetajana töötanud Friedebert Tuglas soovis näha ka noormehe teisi jutustusi ja soovitas tal need ajalehes avaldamise asemel koondada eraldi kogumikku. Loe edasi ...

Esiletõstetud pilt

Mati Kilp (sündinud 19. aprillil 1942 Jõhvis) on eesti matemaatik ja Tartu Ülikooli professor.

Täna sündinud

 Pikemalt artiklis sündinud 28. aprillil

Biograafiaportaalist

Biograafia on isiku eluloo kirjeldus.

See on rohkem kui lihtsalt nimekiri neutraalsetest faktidest (sünd, haridus, töö, suhted, surm jne) – see kujutab ka portreeritava kogemusi neist sündmustest. Erinevalt profiilist ja CV'st jutustab biograafia inimese lugu, peatudes mitmetel tema elu tahkudel, sisaldades tihti ka intiimseid detaile ja iseloomu analüüsi.

Teost võib lugeda biograafiliseks kui see hõlmab kogu käsitletava inimese elu. Biograafilised teosed pole tavaliselt ilukirjanduslikud.

Tavaliselt on biograafia avaldatud raamatuna, esseena või mõnes muus vormingus (nt. film). Antud juhul on biograafiad avaldatud entsüklopeediaartiklitena eestikeelse Vikipeedia veergudel.

Biograafiaportaalist leiad palju suuniseid põnevatele ja inforikastele artiklitele. Portaal avati 3. augustil 2008 ning kaasajastati aprillis 2015. Oled oodatud seda ning biograafiateemalisi artikleid täiustama!

Kategooriad

Biograafiate loendid

Kuidas saad aidata?