Vanamehe film

Allikas: Vikipeedia
"Vanamehe film"
Žanr õudusfilm, komöödiafilm, muusikalfilm
Režissöör Mikk Mägi
Oskar Lehemaa
Stsenarist Mikk Mägi
Oskar Lehemaa
Peeter Ritso
Operaator Urmas Jõemees
Helilooja Sten-Olle Moldau
Lauri Kadalipp
Argo Ran Varres
Peaosades Mikk Mägi
Oskar Lehemaa
Jan Uuspõld
Märt Avandi
Monteerija Oskar Lehemaa
Kunstnik Triin Paumer
Sven-Tõnis Puskar
Sander Põldsaar
Produtsent Erik Heinsalu
Mikk Mägi
Veiko Esken
Tanel Tatter
Filmistuudio BOP Animation
Tootja BOP Animation
Apollo Film Productions
Aasta 2019
Esilinastus 24.09.2019, Apollo Kino Ülemiste[1]
Kestus 88 minutit
Riik Eesti
Keel eesti
IMDb profiil
Sissekanne Eesti filmi andmebaasis

"Vanamehe film" on 2019. aastal esilinastunud Eesti anima- ja komöödiafilm. "Vanamehe filmi" lavastasid Mikk Mägi ja Oskar Lehemaa, peaanimaatorid olid Egert Kesa, Olga Stalev ja Henri-Kaido Veermäe. 3D ja eriefektide peakunstnik Jaagup Metsalu, helikujunduse tegid Tanel Kadalipp ja Sten-Olle Moldau.

Filmi peetakse läbi aegade menukaimaks Eesti nukufilmiks, kogudes kinodes ligi 90 000 vaatajat. Film sai kriitikute kiituse osaliseks ning seda on tituleeritud ka Eesti parimaks komöödiaks.[2][3]

Lisaks heliloojatele lõid filmile originaalmuusikat nublu ja Jaagup Kreem (Terminaator). Teiste hulgas astuvad näitlejatena üles Märt Avandi, Jan Uuspõld, Jaagup Kreem, Indrek Ojari, Mart Kukk ja Kristjan Lüüs.

Sisu[muuda | muuda lähteteksti]

Lapselapsed Aino, Mart ja Priidik lähevad suveks maale Vanamehele (Mikk Mägi) külla. Lapsed ei mõista maaelu kombeid ja nende tõttu läheb Vanamehe lehm (Märt Avandi) kaduma. Neil on lehma leidmiseks 24 tundi aega, enne kui lüpsmata udar plahvatab ja põhjustab piimatuumakatastroofi. Lehma üritab tabada ka hirmus Piimavana (Jan Uuspõld), kes soovib loomal pea maha võtta.

Osatäitjad[muuda | muuda lähteteksti]

Vastukaja[muuda | muuda lähteteksti]

"Vanamehe film" nomineeriti kuuele EFTAle, millest võitis kolm: parim montaaž, parim helikujundus ning parim kunstnikutöö. Film osutus edukaks ka rahvusvahelistel filmifestivalidel, pälvides sealhulgas parima täispika animatsiooni preemia Fantasia filmifestivalilt ning Rahvusvaheliselt Shanghai Filmifestivalilt ning publiku lemmiku preemia Brüsseli Anima festivalilt.

"Vanamehe film" jõudis rahvusvahelisse levisse Inglismaal, Lõuna-Koreas ja Põhja-Ameerikas, kus filmile on omistatud põrandaaluse kultusfilmi staatus. Film on dubleeritud ka inglise ning korea keelde.

Täispika filmi stsenaariumi loomises osalenud Peeter Ritso, kes on ka üks "Vanamehe Multika" autoritest, ei olnud filmi lõpliku stsenaariumiga rahul ning kritiseeris häälekalt "Vanamehe filmi" peale selle ilmumist. Peeter Ritso on ka täiskasvanutele mõeldud animatsioonisarja "Härra Keberniit"[4] autor. Sellega sai ka lõplikult otsa Peeter Ritso ja Mikk Mägi loominguline koostöö.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]