Vikipeedia:Wiki Loves Monuments

Allikas: Vikipeedia

Wiki Loves Monuments on maailma suurim fotovõistlus ja selle raames korjatakse Vikipeediasse pilte kultuurimälestistest.

Eestis toimub võistlus taas 1.–30. septembrini 2024 ja seda korraldab Wikimedia Eesti. Rahvusvahelise finaali jaoks valitakse välja 10 parimat fotot. Võitluse auhinnafond on ??? eurot.

Varasemalt on võistlus Eestis toimunud viiel järjestikusel aastal (2011–2015).

Eestis toimus võistlus esmakordselt 2011. aastal, kui 71 osalejat esitas võistlusele 3112 fotot 1717 mälestisest. 2012. aastal osales 75 inimest 2600 pildiga 1404 erinevast mälestisest ning 2013. aastal oli võistluse saagiks 1563 fotot 66 osalejalt. 2014. aastal osales võistlusel 81 inimest, kes lisasid kokku 1764 fotot 854-st erinevast mälestisest. 2015. aastal lisasid 27 osalejat 812 fotot.

Osalemiseks oli vaja luua konto Vikipeedia keskkonnas ja laadida kampaanialehel üles pilte kultuurimälestistest Wikimedia Commonsisse. Siit näed lisatud pilte.

Osalejad on oodatud lisama oma fotosid ka Vikipeedia artiklitesse. Põhjalikum osalemisõpetus on leitav siit.

Osalemisega seotud küsimusi saab esitada siinse lehekülje arutelusse. Korraldamisega seotud küsimusi saab esitada Ivo Kruusamäele (ivoättwikimedia.ee).

Soovitused[muuda lähteteksti]

Kõigi Eesti kultuurimälestiste ja muinsuskaitsealade asukohti näeb siit Maa-ameti kaardilt. Neile klõpsates on võimalik näha ka mälestise registrinumbrit.

Pilte üles laadides on oluline tähelepanu pöörata kirjelduse lahtrile. Tarvilik oleks kirja panna foto tegemise koht ja/või mida fotol näeb. Näiteks kui fotol on mõni kultuurimälestiseks arvatud hoone, siis oleks hea välja tuua ka mälestise registrinumber. Samuti peaks pildile antav nimi olema kirjeldav, mitte lihtsalt mittemidagiütlev kombinatsioon tähtedest ja numbritest.

Tasub meeles pidada, et kuna Eesti seaduses puudub panoraamivabadus, siis ei sobi lisada vikikeskkonda päris igasuguseid pilte objektidest, mille autor on surnud vähem kui 70 aastat tagasi, sest siin võivad rakenduda mitmed autoriõiguslikud piirangud.

Fotosid hindab žürii koosseisus xxx, yyy ja zzz.

Välislingid[muuda lähteteksti]